Zvýšená teplota & horečka

  • Domů
  • Zvýšená teplota & horečka

Zvýšená teplota & horečka

Horečka jako přirozená obrana těla:

Horečka je přirozená obranná reakce těla na infekci, zánět a další podněty. Přítomnost patogenů (bakterie, viry…) nebo zánětu spouští uvolňování látek zvaných pyrogeny. Tyto pyrogeny spouštějí kaskádu událostí vedoucí ke zvýšenému vylučování prostaglandinů v hypothalamu, což je oblast mozku odpovědná za regulaci tělesné teploty. Tělo se aktivně snaží zvýšit svou teplotu pomocí svalového třesu nebo stažením cév na periferii. Zvýšená teplota tělesného jádra stimuluje imunitní systém a může brzdit množení bakterií a virů.

Proč tedy snižovat horečku?

I když má horečka pozitivní účinky, není bez rizik. Zde jsou některé negativní dopady zvýšené teploty:

-Zvýšení srdečního tepu a krevního tlaku zvyšuje nároky na srdce a oběhový systém. -Zvyšuje se dechová frekvence. -Objevuje se svalový třes. -Dochází ke ztrátě tekutin pocením s rizikem dehydratace. -Zvyšují se energetické nároky organismu. -Horečka může ovlivnit stav vědomí.

Cílem léčby horečky není okamžité snížení na normální hodnoty, ale úleva a snížení o 1 až 2 stupně. Malé děti mohou být rychle ohroženy dehydratací, zejména pokud mají také zvracení nebo průjem.

Zvýšená teplota:

Tělesná teplota do 38 °C většinou nevyžaduje terapii, pokud je dítě v dobrém stavu. Stačí sledovat stav, podávat dostatek tekutin, zajistit klidový režim a teplotu pravidelně kontrolovat.

Horečka:

Tělesná teplota nad 38 °C zpravidla vyžaduje léčbu. Řídíme se klinickým stavem dítěte, pokud je v dobrém stavu, čilé, nemá bolesti a přijímá tekutiny, můžeme s terapií vyčkat.

Hyperpyrexie:

Tělesná teplota nad 41 °C je závažný stav, který vyžaduje kontrolu lékařem. Při teplotě nad 42 °C je pacient ohrožen poruchami vědomí a křečemi. Tento stav vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Důležité! V případě trvající zvýšené teploty nebo horečky u novorozence či dítěte do 3 měsíců věku vyhledejte lékaře ihned!

Terapie:

Léčba horečky je komplexní. Léky mají své místo, ale nejsou jedinou možností.

Dítěti s horečkou zajistíme:

  1. Klid: Dítě s horečkou ponecháme doma a snažíme se jej zaměstnat klidnými aktivitami, jako je čtení, kreslení nebo sledování pohádek.
  2. Dostatek tekutin: Kojené děti mohou navýšit frekvenci kojení. U dětí na umělé výživě můžeme přidat vlažný čaj nebo vodu. U starších dětí volíme vodu, čaj nebo jiné vlažné tekutiny.
  3. Strava dle preferencí dítěte: Volíme jednoduchá, dobře stravitelná jídla. Nenutíme děti jíst, pokud nemají chuť k jídlu.
  4. Tepelný komfort: Pravidelně větraná místnost, nepřetápíme. Volíme lehčí přikrývky a pravidelně měníme zpocené oblečení.
  5. Pravidelnou kontrolu stavu: Dítě nenecháváme bez dozoru, pravidelně kontrolujeme teplotu a jiné projevy nemoci.

Snižování teploty:

Existují dva základní principy, jak teplotu snižovat – fyzikální metody a farmakologická léčba.

Fyzikální metody:

Ochladíme tělo přikládáním studených obkladů, otíráním nebo zábaly.

Zábaly těla: Ručník nebo plena namočená do vlažné vody, kterou zabalíme trup dítěte. Nepřikládáme na končetiny. Ponecháme cca 20 minut. Obklady: Umístíme vyždímaný ručník nebo gelové polštářky obalené ve vrstvě látky nad průběh velkých cév (např. do třísel). Nepřikládáme led. Otírání: Použijeme vlažnou vodu a houbu/žínku, kterou lehce otíráme tělo. Vlažná sprcha nebo koupel: Pro starší děti. Voda by měla být jen o pár stupňů chladnější než je aktuální horečka. Doba působení cca 10-15 minut nebo dle tolerance.

Farmakologická léčba:

Podání léků na snížení teploty je bezpečné, pokud jsou podávány ve správném dávkování a intervalu. Nejčastěji používané léky jsou paracetamol a ibuprofen.

Paracetamol:

Léky s obsahem paracetamolu (Paralen, Panadol) jsou určeny od 2 měsíců věku. Dávkování je každých 6 hodin 10-15 mg/kg účinné látky. K dispozici jsou sirup, čípky a tablety.

Ibuprofen:

Léky s obsahem ibuprofenu (Ibalgin, Ibumax, Nurofen) jsou určeny od 3 měsíců věku. Dávkování je 5-10 mg/kg každých 8 hodin. K dispozici jsou sirup a čípky.

Kombinace paracetamolu a ibuprofenu:

Někdy je doporučováno střídat paracetamol a ibuprofen po 4 hodinách. Tato kombinace může být efektivní, ale je nutná opatrnost kvůli možným zmatkům v dávkování.

Jak často měřit teplotu?

Měření teploty závisí na průběhu nemoci a reakci dítěte na léčbu. Nemá smysl měřit teplotu příliš brzy po podání léku, protože účinek nastupuje až po 20-30 minutách (sirup) nebo 15 minutách (čípky). Měříme dle potřeby a sledujeme stav dítěte.

Jsou lepší čípky nebo sirupy?

Doporučuji mít doma obojí. Čípky mají rychlejší nástup účinku, ale nejsou vhodné při průjmu. Sirupy jsou ideální při zvracení. Kombinace čípků a sirupů jedné účinné látky je možná, je však nutné dodržovat správné dávkování a intervaly.

Kdy s dítětem k lékaři?

Novorozenci a malí kojenci: Pokud naměříte novorozenci (první cca měsíc života) zvýšenou teplotu, zvažte, zda nemůže být přehřátý. Pokud po rozbalení teplota neklesne, kontaktujte lékaře. Při horečce nad 38 °C u novorozence vyhledejte lékaře ihned. Stejná obezřetnost platí i pro malé kojence do 3 měsíců věku s teplotou nad 38 °C. Je to důležité kvůli nezralosti jejich imunitního systému. U dětí ve věku od 3 do 6 měsíců se doporučuje navštívit lékaře při horečce vyšší než 39 °C.

  • Závažné potíže: Dítě má déletrvající zvracení s narůstající frekvencí nebo profuzní průjem. Tyto stavy mohou způsobit dehydrataci kvůli obtížnému zajištění dostatečného příjmu tekutin. Pokud se objeví rýma či kašel bez současné dušnosti, můžeme sledovat průběh nemoci a lékaře vyhledat až při zhoršení potíží.

  • Horečka třetí den: Pokud horečka přetrvává třetí den, dítě špatně reaguje na terapii nebo teplota překračuje 40 °C, navštivte lékaře.

  • Rizikoví pacienti: Děti s vážnými zdravotními problémy, jako jsou onkologická léčba, těžký imunitní deficit nebo jiné vážné nemoci, by měly být při horečce sledovány lékařem. Rodiče těchto dětí většinou vědí, jak postupovat.

Kdy volat rychlou záchrannou službu?
  • Poruchy vědomí: Pokud je dítě výrazně spavé, neprobuditelné nebo upadá do bezvědomí a nereaguje, ihned volejte 155.

  • Křeče: Při výskytu křečí položte dítě do bezpečné polohy, aby se nezranilo. Křečím nebráníme a nic nevkládáme do úst. Současně volejte 155.

  • Krvácivé projevy na kůži: Pokud se při horečce objeví na kůži charakteristická vyrážka (drobné zakrvácené flíčky, červené až namodralé, které se mohou šířit a splývat) s podezřením na invazivní meningokokové onemocnění, současně mohou být přítomny projevy jako silná bolest hlavy, ztuhnutí šíje, zvracení nebo porucha vědomí. Ihned volejte 155.

Měření tělesné teploty

Zvýšená teplota nebo horečka patří v dětském věku mezi nejčastější příznaky onemocnění. Příčin může být mnoho, nejčastěji jde o příznak infekce nebo zánětu, ale existují i vzácnější důvody, které vedou ke zvýšení tělesné teploty. Běžně se také setkáváme se zvýšením tělesné teploty po očkování nebo při růstu zubů.

Na začátek je nutné si vysvětlit rozdíl mezi zvýšenou teplotou a horečkou, protože podle toho se řídí i následná léčba.

  • Normální teplota: do 37 °C
  • Zvýšená teplota: 37-38 °C
  • Horečka: více než 38 °C
  • Hyperpyrexie: více než 41 °C

Teplota během dne kolísá, ve zdraví i nemoci. Nejvyšších hodnot dosahuje zpravidla večer kolem 17-18 hodiny, nejnižších v brzkých ranních hodinách.

Jak měříme tělesnou teplotu?

Existuje řada způsobů měření teploty, nejběžněji se využívají jen některé. Na trhu je mnoho druhů teploměrů, což může být matoucí při výběru toho nejlepšího.

  • Rektální měření

Měření teploty v konečníku je jednou z nejspolehlivějších a nejpřesnějších metod u malých dětí. Teplota získaná tímto měřením bývá o zhruba 0,5 stupně vyšší než při měření v podpaží. Má-li dítě teplotu v konečníku do 37,5 °C, jde stále o normální teplotu. Nad hodnotu 38,5 °C jde již o horečku.

U novorozenců se doporučuje neodečítat 0,5 stupně a řídit se teplotou naměřenou rektálně bez odpočtu. Zvýšenou teplotu nebo horečku u takto malých dětí konzultujte s lékařem.

Používejte digitální teploměr s pružnou gumovou špičkou. Dítě se rozbalí z plenky, jednou rukou chytneme nožky a zvedneme. Teploměr se zavádí asi 1,5 až 2 cm hluboko do konečníku, před zavedením naneste na špičku krém či gel. Po měření teploměr důkladně očistěte.

  • Měření v podpaží

Oblíbená, i když ne tolik přesná metoda. Lze ji použít i u kojenců. Je nutné udržet dítě v klidu a zajistit, aby byla špička teploměru obklopena kůží ze všech stran. U starších dětí a dospělých je to metoda první volby.

Používají se buď skleněné teploměry, pro děti jsou výhodnější digitální, které měří rychleji a nemohou se rozbít. Z naměřené teploty nic neodečítáme.

  • Měření v uchu

Používají se speciální ušní teploměry na principu infračerveného záření. I když výrobci tvrdí, že jsou přesné, často měří nepřesně (zkreslení vlivem mazu v uchu, nesprávné natočení). Doporučuji je spíše na orientační měření.

Je nutné dbát na správnou techniku měření (lehce zatáhnout za boltec nahoru a dozadu, aby se zvukovod narovnal) a neměřit v případě zánětu ucha, velkého množství mazu či sekrece.

  • Bezkontaktní teploměry

Metoda pohodlná a šetrná, ale často nepřesná. Doporučuji pouze na orientační měření. Existuje řada bezkontaktních teploměrů s různými doporučeními, kde a jak měřit (nad čelem, nad tepnami v třísle, na krku). Kůže musí být suchá, což může být problém, pokud se dítě zpotí.

Doporučujeme mít doma alespoň jeden kvalitní digitální teploměr, ostatní druhy jsou doplňkové a orientační.

TÝM SANARE

Informace uvedene na teto strance jsou pouze orientacni a maji obecny charakter.Tyto informace v zadnem pripade nenahrazuji lekarskou ci jinou odbornou peci. Na zaklade zde uvedenych informaci, vcetne popisu prubehu chorob, neni mozne samostatne stanovit diagnozu ani zahajit lecbu. Pro stanoveni diagnozy a lecby je nezbytna konzultace s lekarem. Tyto stranky nenabizeji lecbu na dalku. Vsichni uzivatele techto stranek souhlasi s tim, ze je pouzivaji na vlastni riziko a nebezpeci. Neni mozne uplatnovat narok na nahradu skody zpusobenou primym nebo neprimo vyuzitim techto stranek a zde uvedenych informaci