Jak na klíště?

Jak na klíště?

Klíště obecné (Ixodes ricinus)

Klíště obecné, známé pod latinským názvem Ixodes ricinus, je druh roztoče, který se běžně vyskytuje v naší přírodě. Nachází se především v trávě a na nižších keřích a křovinách, kde čeká na hostitele. Neskáče ze stromů, jak se občas traduje. Během svého životního cyklu prochází několika stádii vývoje a vystřídá více hostitelů. Z vajíček v půdě se vylíhnou larvy, které se přisají na drobná zvířata a sají jejich krev. Poté se přemění na nymfy, které se přisají na dalšího hostitele, a nakonec se stávají dospělci. Infikované může být jakékoliv stádium.

Klíště jako přenašeč infekčních nemocí

Klíště samo o sobě člověku neublíží, problémem jsou nemoci, které mohou přenášet. V ČR je popsáno několik nemocí přenášených klíšťaty, nejvýznamnější jsou lymská borelióza a klíšťová encefalitida.

Prevence

Panika není na místě, ale obezřetnost určitě ano. Je důležité zabránit přichycení klíštěte na oděv, jeho přisátí a pokud už se přisaje, co nejdříve ho odstranit. Prevence zahrnuje výběr vhodného oblečení, používání repelentů a kontrolu kůže po návratu domů.

Výběr oblečení:

Volte hladké, světlé materiály, ze kterých klíště snáze sklouzne a je na nich lépe vidět. Ideálně dlouhé nohavice a rukávy, vysoké ponožky. Pravidelně kontrolujte, zda na oblečení není klíště. Po příchodu domů dítě svlékněte a oblečení vyměňte.

Repelent:

Používejte repelenty, přírodní varianty mohou být aplikovány i na holou kůži, ale běžné repelenty s DEET jsou účinnější. Aplikujte repelent nejen před pobytem venku, ale i během něj, zejména po koupání nebo při pocení. Večer nezapomeňte repelent z kůže smýt.

Prohlédnutí kůže po návratu:

Kontrola kůže by měla být denní rutinou. Zkontrolujte celé tělo, včetně záhybů a kštice. Jak klíště odstranit?

Pokud objevíte přisáté klíště, zachovejte klid. Riziko nákazy je menší, čím dříve klíště odstraníte. Není nutná návštěva lékaře, pokud si nejste jistí, zvládnete to doma.

Potřebujete:

  • Gumové rukavice (pokud máte).
  • Dezinfekci.
  • Nástroj na odstranění klíšťat (pinzeta, karta na klíšťata apod.).

Postup:

  • Dejte si rukavice.
  • Stříkněte na klíště dezinfekci.
  • Klíště se snažte vykývat, nebo podebrat speciální kartou.
  • Pokud to nejde, chytněte ho pinzetou co nejblíže u kůže a jemně táhněte.
  • Ranku po odstranění vydezinfikujte.
  • Klíště zlikvidujte a umyjte si ruce.
Co dělat, když se klíště zatrhne?

Snažte se odstranit co největší část klíštěte. Zbylá kusadla v kůži nejsou infekční a tělo je časem vyloučí.

Sledování příznaků:

Po odstranění klíštěte sledujte kůži po dobu 2-3 týdnů. Ihned po odstranění se může objevit červený flíček nebo pupínek, který většinou vymizí během několika dnů. Pokud se projevy na kůži rozšiřují nebo se objeví světlý výbled v centru, navštivte lékaře.

Jak klíště zlikvidovat:

Zabalte ho do papíru a spalte nebo spláchněte do WC. Nikdy klíště nemačkejte nebo nedrťte holýma rukama.

Co se stane, když si přisátého klíštěte nevšimneme?

Klíště saje krev většinou 2-4 dny, poté napité odpadne. Delší doba přisátí zvyšuje riziko infekce, proto je vhodné klíště odstranit co nejdříve.

TÝM SANARE

Informace uvedene na teto strance jsou pouze orientacni a maji obecny charakter.Tyto informace v zadnem pripade nenahrazuji lekarskou ci jinou odbornou peci. Na zaklade zde uvedenych informaci, vcetne popisu prubehu chorob, neni mozne samostatne stanovit diagnozu ani zahajit lecbu. Pro stanoveni diagnozy a lecby je nezbytna konzultace s lekarem. Tyto stranky nenabizeji lecbu na dalku. Vsichni uzivatele techto stranek souhlasi s tim, ze je pouzivaji na vlastni riziko a nebezpeci. Neni mozne uplatnovat narok na nahradu skody zpusobenou primym nebo neprimo vyuzitim techto stranek a zde uvedenych informaci.